Temperatuur

 

Oorzaak van temperatuurwijziging

Wijzigingen in de temperatuur van het water zijn vooral seizoensafhankelijk. In de zomer zal het water al snel een temperatuur van ca. 20°C behalen. Terwijl deze in de winterperiode kan dalen tot ca. 5°C.

Problemen in de land- en tuinbouw veroorzaakt door temperatuurwijziging in het water

Een hogere temperatuur van het water kan aanleiding geven tot een verhoogde bacteriologische druk in het water. Ook algen komen frequenter voor bij een hogere watertemperatuur.

Praktijkbevindingen

Alle wateranalyses die in de loop van de jaren door het Kenniscentrum Water werden genomen, zijn nauwgezet bijgehouden in een database. Om onze praktijkbevindingen te vergelijken met elkaar, werd de bacteriologische druk van de stalen met een temperatuur lager dan 10°C vergeleken met de bacteriologische druk van de stalen met een temperatuur hoger dan 15°C.

Bij regenwater, oppervlaktewater en open put water valt duidelijk op dat de bacteriologische druk veel lager is bij een lagere temperatuur dan de bacteriologische druk gemeten bij een hogere temperatuur.

 

Lage Temperatuur

(< 10°C)

Aantal stalen

Gemiddeld E.coli/100 ml

Gemiddeld Enterococcen/100 ml

Gemiddeld Totale coliformen/100 ml

Regenwater

7

13

10

335

Oppervlaktewater

5

324

212

710

Open put water

20

512

253

2 095

Drainagewater

6

9

1

10

Diep grondwater

(Landeniaanwinning)

-

-

-

-

Ondiep grondwater

-

-

-

-

 

 

Hoge Temperatuur

(> 15°C)

Aantal stalen

Gemiddeld E.coli/100 ml

Gemiddeld Enterococcen/100 ml

Gemiddeld Totale coliformen/100 ml

Regenwater

8

9 847

480

10 148

Oppervlaktewater

6

760

466

845

Open put water

26

8 095

1 314

9 892

Drainagewater

-

-

-

-

Diep grondwater

(Landeniaanwinning)

-

-

-

-

Ondiep grondwater

13

2

3

26

 

Printvriendelijke versie...
INFO PARAMETERS
INFO TECHNIEKEN